ZAPEČENÉ BRAMBORY S CUKETOU

Zapečené brambory s cuketou zvládne i úplný začátečník.

Snadný, sezónní pokrm, který se nebojte vyzkoušet a zařadit do svého jídelníčku.

BUDETE POTŘEBOVAT

  • 8 ks větších nových brambor
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje + na vymazání
  • 6 plátků slaniny
  • 1 smetana na vaření
  • 2 vajíčka
  • 100 g strouhaného sýru (eidam)
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Brambory oškrábejte a nakrájejte na 2 mm silné plátky.
  2. Zapékací mísu vymažte olejem a vyskládejte do ní první vrstvu brambor. Brambory osolte a opepřete. Tento postup opakujte ještě jednou aby vám vznikly dvě vrstvy brambor.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Dejte ji na brambory a na ní opět vyskládejte dvě vrstvy brambor, které osolte a opepřete.
  4. Cuketu nakrájejte na 4 mm silná kolečka a vrstvěte do zapékací mísy.
  5. Stroužek česneku prolisujte a smíchejte se lžící oleje. Touto směsí potřete cuketu. Na ní pak dejte vrstvu brambor, osolte a opepřete.
  6. Plátky slaniny rozložte na brambory a opět pokračujte pokládáním brambor, dokud nebudete mít zapékací mísu plnou.
  7. Smetanu přelijte do hrnku, klepněte do ní vajíčka a důkladně rozkvrdlejte. Přidejte špetku soli a pepře. Touto směsí brambory zalijte.
  8. Takto připravený pokrm dejte péct na 180° zhruba na 1 hodinu. Poté posypte sýrem a půl hodiny dopékejte.
TIP NA SERVÍROVÁNÍ
GFOOD.CZ

DOPORUČENÍ

Pokud vám zbyla cuketa, nastrouhejte ji na hrubém struhadle, promíchejte se sýrem a před dopékáním posypte brambory touto směsí.


Jako přílohu k nim můžete podávat čerstvou zeleninu.


Doba pečení závisí na typu trouby. Po hodině brambory vyndejte a píchněte do nich vidličkou aby jste zjistili, jestli jsou měkké.

DOBROU CHUŤ