Zapečené brambory s cuketou zvládne i úplný začátečník.
Snadný, sezónní pokrm, který se nebojte vyzkoušet a zařadit do svého jídelníčku.
BUDETE POTŘEBOVAT
- 8 ks větších nových brambor
- 1 cibule
- 1 cuketa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oleje + na vymazání
- 6 plátků slaniny
- 1 smetana na vaření
- 2 vajíčka
- 100 g strouhaného sýru (eidam)
- sůl a pepř
POSTUP
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na 2 mm silné plátky.
- Zapékací mísu vymažte olejem a vyskládejte do ní první vrstvu brambor. Brambory osolte a opepřete. Tento postup opakujte ještě jednou aby vám vznikly dvě vrstvy brambor.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Dejte ji na brambory a na ní opět vyskládejte dvě vrstvy brambor, které osolte a opepřete.
- Cuketu nakrájejte na 4 mm silná kolečka a vrstvěte do zapékací mísy.
- Stroužek česneku prolisujte a smíchejte se lžící oleje. Touto směsí potřete cuketu. Na ní pak dejte vrstvu brambor, osolte a opepřete.
- Plátky slaniny rozložte na brambory a opět pokračujte pokládáním brambor, dokud nebudete mít zapékací mísu plnou.
- Smetanu přelijte do hrnku, klepněte do ní vajíčka a důkladně rozkvrdlejte. Přidejte špetku soli a pepře. Touto směsí brambory zalijte.
- Takto připravený pokrm dejte péct na 180° zhruba na 1 hodinu. Poté posypte sýrem a půl hodiny dopékejte.
DOPORUČENÍ
Pokud vám zbyla cuketa, nastrouhejte ji na hrubém struhadle, promíchejte se sýrem a před dopékáním posypte brambory touto směsí.
Jako přílohu k nim můžete podávat čerstvou zeleninu.
Doba pečení závisí na typu trouby. Po hodině brambory vyndejte a píchněte do nich vidličkou aby jste zjistili, jestli jsou měkké.
DOBROU CHUŤ