Máte na zahradě spoustu malin a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte tyto krémové malinové košíčky, které si vychutnáte u šálku kávy nebo čaje.
CO BUDETE POTŘEBOVAT?
TĚSTO
- 1 a 1/3 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 150 g másla nebo Hery pokojové teploty
- 2 žloutky
KRÉM
- 0,5 l mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100 g másla
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce rumu
OSTATNÍ SUROVINY
- 1 hrnek malin
- 1 sáček červeného dortového želé
POSTUP
ZPRACOVÁNÍ TĚSTA
- Do misky dejte hladkou mouku, cukr, máslo, žloutky a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do folie a uložte na 30 minut do lednice.
- Poté těsto vyndejte a naplňte s ním kovové formičky na košíčky. Pokud nemáte tyto formičky, poslouží vám například forma na muffiny. Těsto ve formičkách propíchejte vidličkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180° zhruba 10 minut. Po upečení formičky vyklopte.
KRÉM
- Pudinky rozmíchejte v mléce a přiveďte k varu. Nepřidávejte žádný cukr! Poté, co vám pudink začne houstnout, stáhněte ho z ohně a zhruba 10 minut míchejte aby se vám neutvořil škraloup. Pak přikryjte folií a nechte půl hodiny odpočívat.
- Máslo, které jste si předem vyndali, utřete s 2 balíčky vanilkového cukru. Poté k máslu postupně zašlehávejte pudink. Šlehejte, dokud se vám pudink s máslem důkladně nespojí a neutvoří se hladký krém.
- Do takto připraveného krému opatrně vmíchejte 3-4 lžíce zakysané smetany a 2 lžíce rumu.
- Krém dejte na 10 minut do lednice.
DOHOTOVENÍ
- Připravte si vychladlé košíčky a krém.
- Zdobičku naplňte krémem a poté plňte košíčky.
- Naplněné košíčky dozdobte malinami a dejte na 10 minut do lednice.
- Mezitím si podle návodu připravte dortové želé, do kterého přidejte o polovinu méně cukru než je psáno.
- Košíčky polijte želatinou a vložte zpátky do lednice alespoň na 4 hodiny.
DOPORUČENÍ
Pokud nemáte zdobičku, použijte sáček, u kterého po naplnění odstřihněte roh.
Do krému můžete místo rumu přidat například vaječný likér nebo Amaretto. Docílíte tak jemnější chuti.