TŘEŠŇOVÉ KOLÁČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Třešňové koláčky z listového těsta jsou jednodušší variantou klasických kynutých koláčů. Jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

SUROVINY

  • 500 g listového těsta
  • polohrubá mouka na vál
  • 1 vajíčko + 1 žloutek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka citronové kůry
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek vypeckovaných třešní

Na žmolenku

  • 50 g másla
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru

POSTUP

  1. Těsto rozdělte na dvě části a jednu část vyválejte. Pokud se vám těsto lepí, použijte na podsyp polohrubou mouku.
  2. Vykrájejte kolečka o průměru 10 cm. Nejlepší je použít na vykrajování půllitrový hrnek. Kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Vajíčko vyklepněte do hrnku, rozšlehejte a potřete jím okraje těsta. Zhruba půl centimetru ohněte dovnitř a opět potřete vajíčkem. Těsto se tak přilepí a bude držet tvar.
  4. V misce smíchejte žloutek s tvarohem, citronovou kůrou a třtinovým cukrem. Takto připravenou směs dejte doprostřed koláčů. Na ní pak pokládejte třešně.
  5. Máslo, hrubou mouku a krupicový cukr dejte do mísy a rukou všechno důkladně spojte. Až se vám bude hmota drobit posypte jí připravené koláče.
  6. Postup opakujte dokud nespotřebujete všechno těsto.
  7. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° po dobu 15 – 20 minut.
TIP NA SERVÍROVÁNÍ

DOPORUČENÍ

Při servírování můžete koláčky posypat moučkovým cukrem.

Koláčky můžete podávat jako moučník ke kávě.

DOBROU CHUŤ