ZNOJEMSKÁ OMÁČKA Z VEPŘOVÉHO MASA

Tradiční česká omáčka na které si rozhodně pochutnáte. Dá se podávat s houskovým knedlíkem či rýží a není složitá na přípravu.

SUROVINY:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 500 g vepřové kýty nebo kotlety
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 l vývaru
  • 5 nakládaných okurek
  • 2 vejce
  • voda
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Do hrnce dejte 3 lžíce oleje. Nakrájejte cibuli na jemno a smažte dokud nebude průhledná.
  2. Nakrájejte vepřové maso na menší kostky a přidejte k cibuli. Opékejte dokud se maso nezatáhne. Poté přidejte 1 lžíci hořčice, zamíchejte a zalijte zhruba 1,5 l vývaru. Pod pokličkou vařte 40 minut. Mezitím uvařte 3 vejce na tvrdo.
  3. Nakrájejte nakládané okurky a po 40 minutách přidejte k masu. Vařte do té doby, dokud nebudete mít maso měkké.
  4. Před dokončením vmíchejte do omáčky ještě jednu lžíci hořčice, osolte a opepřete.
  5. V hrnku smíchejte 150 ml vody a 2 lžíce mouky. Za stálého míchání pomalu vlijte do omáčky, kterou tím zahustíte. Zahuštěnou omáčku nechte probublávat 10 minut.
  6. Do hotové omáčky vložte nakrájené vajíčko.

DOPORUČENÍ

Omáčka je velmi dobrá s domácím houskovým knedlíkem (recept zde), ale pochutnáte si na ní i s rýží.

TIP: Pokud zrovna nemáte vývar, lze ho nahradit 1 kostkou masoxu a 1,5 l vody.

 DOBROU CHUŤ