DOMÁCÍ HOUSKOVÝ KNEDLÍK

Proč kupovat houskový knedlík, který vás zklame svou chutí, když si ho můžete udělat doma. Není vůbec těžký na přípravu a podle tohoto receptu ho zvládne i úplný začátečník.

BUDETE POTŘEBOVAT

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 1 hrnek vlažné vody + voda na vaření
  • 25 g droždí (půl droždí)

POSTUP

  1. Do mísy, ve které budete zadělávat dejte hrnek polohrubé a hrnek hrubé mouky.  K mouce přidejte špetku soli.
  2. Rozmíchejte cukr s vlažnou vodou a přidejte droždí. Nechte vzejít kvásek (5 minut).
  3. Kvásek vlijte k mouce a zadělejte těsto. Pokud bude moc tuhé přidejte ještě čtvrt hrnku vody. Nechte 1 hodinu kynout.
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na dva bochánky a vyválejte knedlíky. Aby se vám těsto nelepilo, použijte polohrubou mouku. Nechte je volně ještě 10 minut kynou.
  5. Do většího hrnce vlijte 0,5 l vody a rozložte pařák. Na něj pak dejte utěrku, na kterou budete pokládat těsto. Utěrka by měla ležet na pařáku a její konce by měly viset z hrnce.
  6. Do takto připraveného hrnce vložte těsto, přehoďte přes něj konce utěrky a hrnec přiklopte pokličkou. Vařte na páře po dobu 20 minut.

DOPORUČENÍ

Uvařený knedlík musíte nechat vychladnout, aby šel dobře krájet. Pokud si chcete pochutnat na ještě vařicím knedlíku, použijte k jeho rozříznutí potravinářskou nit.

Na odměření surovin jsem použila 250 ml hrnek.

Z tohoto množství uděláte 2 knedlíky.

Pokud neumíte vařit na páře, není pro vás tento postup srozumitelný a raději by jste uvítali samostatný článek s fotografiemi, neváhejte mi napsat do komentáře. ↓↓↓

DOBROU CHUŤ