Petržel zahradní je dvouletá bylina. Ve druhém roce vám začne kvést, a proto nebude její úroda listů tak bohatá.
Výsev (semen)
provádějte nejlépe v jarních měsících, ideálně v květnu. Budete tak mít po celé léto přísun čerstvé byliny. Druhý výsev se provádí na podzim (říjen) aby jste měli dostatek byliny na zimu a jaro.
Bylinu lze pěstovat i přes zimu, pokud jí dopřejete dostatek živin a teplé místo ve vašem domově.
Petrželce dopřejte dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Pokud máte možnost, přidejte do půdy trochu organického humusu.
Semena vysévejte na konečné stanoviště zhruba 5 mm hluboko. Oproti jiným bylinám je můžete vysévat blíže k sobě. Při pěstování buďte trpělivý. Petrželka vám vyklíčí až v 5. nebo 6. týdnu.
Bylina má ráda slunce, ale snese i polostín. Velmi dobře se jí daří ve skleníku. Nezapomeňte jí pravidelně zalívat a udržovat její substrát stále vlhký.
Sklizeň
petrželky provádějte tehdy, až se rostlina rozroste. Časově to vychází zhruba na 2 měsíce po výsevu.
Sklizenou petrželku je ideální ihned zpracovat.
Zpracování petrželky
I. SUŠENÍ
- Petrželku omyjte a osušte. Rozložte ji na novinový nebo pečící papír a uložte ji na tmavé teplé místo. Za 14 dní můžete petrželku uložit.
- Udělejte z byliny svazky, které zajistěte gumičkou. Takto připravenou ji vyvěste. Ideální umístění je u okna, kde okolo ní bude proudit vzduch a urychlí se tak proces sušení.
- Pokud máte sušičku, která umožňuje sušení bylin, můžete petrželku usušit i takto. Řiďte se podle návodu vašeho zařízení.
Sušenou petrželku uskladňujte v papírových sáčkách.
II. MRAŽENÍ
Petrželku omyjte a osušte. Nasekejte jí nadrobno a vložte do uzavíratelného sáčku nebo krabičky. Takto připravenou bylinu uložte do mrazáku.
Použití petrželky
Petrželka se využívá celoročně k přípravě různých pokrmů. Nejčastěji se s ní můžete setkat v polévkách nebo zeleninových salátech. Používá se jako ozdoba obložených chlebíčků nebo slaných pochutin.
Bylinu nevařte. Přidávejte jí do pokrmů až nakonec aby jste nezničili její tělu prospěšné látky.