BAZALKA

Bazalka je aromatická bylina, kterou si zvládnete vypěstovat sami doma. Je nenáročná. Můžete ji pěstovat v truhlíku i na zahradě.

Bazalka je jednoletá rostlina, vysoká 20-40 cm pocházející z Indie. Má lysou, větvenou lodyhu s podlouhlými lesklými listy. Její specifické aroma zaručeně poznáte, proto není možné splést si ji s podobnými rostlinami.

Pokud se rozhodnete pěstovat bazalku doma, doporučuji zakoupit květinu v zahradnictví nebo zvolit pěstování ze semínek. Seženete ji i v supermarketu, ale nikdo vám nezaručí původ květiny.

Výsev (semena)

provádějte na jaře, nejlépe v březnu nebo dubnu. Truhlík naplňte nejlépe organickým humusem, který rostlině zajistí potřebné živiny. Do něj pak lehce zamačkejte semena. Nedávejte je blízko k sobě a na jeden truhlík zvolte maximálně 20 semen. Takto připravený truhlík umístěte na slunné stanoviště a pravidelně ho zalívejte. Semínka by měla mít stále vlhkou půdu aby nevyschla.

Po 3 týdnech vám začnou dělat radost malé rostliny. Můžete je přesadit do větších truhlíků nebo vsadit na záhon. Rostlinu sázejte ven tehdy, když máte jistotu, že už jí nehrozí uhynutí mrazem. Nemá ráda zimu a nevydrží ani přízemní mrazíky. Volte tedy slunné stanoviště (alespoň 4 hodiny denně přímého slunce) a chraňte ji před větrem. Dopřejte bazalce bohatou zálivku a ona se vám odmění bohatými listy.

Sklizeň

bazalky je nejlepší provádět těsně před květem. To znamená na přelomu června a července. V tu dobu mají její listy nejsilnější aroma. Rostlinu uštípněte těsně nad prvním rozvětvením. Pokud se budete o rostlinu dobře starat, druhé sklizně se dočkáte na podzim.

Zpracování bazalky

Bazalku se doporučuje zpracovat ihned po sklizni aby z ní nevyprchala její specifická vůně a chuť. Pokud nevíte, co z větším množstvím bazalky dělat, dáme vám pár tipů.

I. SUŠENÍ

Bazalkové listy dobře omyjte a osušte. Rozložte je na novinový papír a nechte je takto sušit ve stínu při teplotách od 25-35°C zhruba dva týdny.

Bazalku také můžete svázat k sobě a svazky vyvěsit. Při tomto způsobu sušení se doporučuje bazalku umístit k oknu aby kolem ní mohl proudit vzduch a měla k dispozici přímé sluneční světlo.

II. MRAŽENÍ

Čerstvé listy bazalky omyjte a osušte. Nasekejte je nadrobno a vložte do uzavíratelného sáčku, ze kterého nechte odejít všechen vzduch. Takto připravenou rostlinu dejte do mrazáku.

Použití bazalky

Bazalku můžete celoročně používat do různých pokrmů. Je skvělou přísadou do krémových polévek a omáček. Velmi často se přidává k těstovinám, do salátů nebo jako přídavek na pizzu.

Bazalku přidávejte do vařených pokrmů vždy ke konci aby neprošla varem. Zničili by se tím všechny tělu prospěšné látky.

BAZALKOVÝ OLEJ

  • 6 hrstí čerstvé bazalky
  • 500 ml olivového oleje

Bazalku důkladně omyjte a osušte. Nasekejte jí na menší kousky a vložte do uzavíratelné sklenice. Zalijte olivovým olejem, uzavřete a nechte na temném místě 14 dní odstát.

TIP: Pro ostřejší chuť můžete k bazalce naložit 3 stroužky česneku.

POUŽITÍ: Bazalkový olej je je vhodný jako zálivka do salátů nebo na dochucení těstovin.

BAZALKOVÉ PESTO

  • 6 hrstí čerstvé bazalky
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 5 lžic parmazánu
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře

Do mísy dejte bazalku, olej, česnek, slunečnicová semínka a sůl. Všechny suroviny důkladně rozmixujte. Do vzniklého pyré vmíchejte na jemno nastrouhaný parmazán a špetku pepře. Důkladně vše promíchejte.

Uchovávejte v uzavíratelných sklenicích v chladu, nejlépe v chladničce.

POUŽITÍ: Pesto se podává k teplým těstovinám. Výborné je taky na opečených toastech.

CAPRESE

  • mozzarella (1-2 balíčky)
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst bazalky
  • sůl a pepř

Mozzarellu a rajčata nakrájejte na plátky. Na talíř servírujte plátek sýru vedle kterého dáte plátek rajčete (rajče by mělo mozzarellu zlehka překrývat). Pokračujte zase sýrem a takto vrstvěte suroviny do kruhu. Poté zlehka osolte, opepřete, přelijte olivovým olejem a na vrch každého plátku mozzarelly dejte bazalku.

TIP: Tento pokrm servírujte s čerstvým pečivem.

BAZALKOVÉ MÁSLO

  • 250 g másla
  • 5 hrstí bazalky
  • sůl

Máslo nechte při pokojové teplotě změknout. Bazalku nasekejte opravdu na jemné kousky a smíchejte s máslem spolu se špetkou soli. Vezměte potravinovou folii, máslo do ní přendejte a vyválejte váleček. Zakryjte a nechte zhruba 3 dny odležet v lednici.

POUŽITÍ: Bazalkové máslo je vhodné k čerstvému pečivu. Nezapomeňte ho ochutnat i s pečeným bramborem, grilovaným masem nebo zeleninou.

KRKOVICE S BAZALKOU NA GRIL

  • 500 g krkovice
  • 6 hrstí čerstvé bazalky
  • 2 dcl oleje
  • sůl a pepř

Bazalku nasekejte a v misce smíchejte s olejem. Maso nakrájejte na plátky, z obou stran silněji osolte a opepřete. Nasolené maso nakládejte do oleje s bylinou. Přikryjte folií a nechte alespoň 24 hodin odležet v lednici.


Bazalka má také blahodárné účinky na zdraví. Posiluje chuť k jídlu. Pozitivně působí na nervový systém, zmírňuje kašel a je vhodná při astmatu. Využívá se také při žaludečních problémech nebo při zánětu ledvin.