Třešňové koláčky z listového těsta jsou jednodušší variantou klasických kynutých koláčů. Jsou velmi chutné a snadné na přípravu.
SUROVINY
- 500 g listového těsta
- polohrubá mouka na vál
- 1 vajíčko + 1 žloutek
- 250 g měkkého tvarohu
- špetka citronové kůry
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 hrnek vypeckovaných třešní
Na žmolenku
- 50 g másla
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
POSTUP
- Těsto rozdělte na dvě části a jednu část vyválejte. Pokud se vám těsto lepí, použijte na podsyp polohrubou mouku.
- Vykrájejte kolečka o průměru 10 cm. Nejlepší je použít na vykrajování půllitrový hrnek. Kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Vajíčko vyklepněte do hrnku, rozšlehejte a potřete jím okraje těsta. Zhruba půl centimetru ohněte dovnitř a opět potřete vajíčkem. Těsto se tak přilepí a bude držet tvar.
- V misce smíchejte žloutek s tvarohem, citronovou kůrou a třtinovým cukrem. Takto připravenou směs dejte doprostřed koláčů. Na ní pak pokládejte třešně.
- Máslo, hrubou mouku a krupicový cukr dejte do mísy a rukou všechno důkladně spojte. Až se vám bude hmota drobit posypte jí připravené koláče.
- Postup opakujte dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180° po dobu 15 – 20 minut.
DOPORUČENÍ
Při servírování můžete koláčky posypat moučkovým cukrem.
Koláčky můžete podávat jako moučník ke kávě.
DOBROU CHUŤ