Zelná polévka je alternací k české zelňačce. Je jemnější a nedávají se do ní brambory. Uspějete s ní i u dětí.
SUROVINY
- 1 větší cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- půl lžičky červené papriky
- 2 l vody
- 500 g kysaného zelí
- 2 lžíce láku ze zelí
- 200 g moravského uzeného
- 1 čabajská klobása
- sůl a pepř
- zakysaná smetana
POSTUP
- V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nahrubo nakrájejte a smažte ji, dokud nebude průhledná.
- Moravské uzené nakrájejte na menší kostky a přidejte k cibuli. Krátce smažte (1 minut).
- Cibuli a uzené zaprašte moukou, zamíchejte. Přidejte červenou papriku a ihned zalijte vodou. Přiveďte k varu.
- Do polévky přidejte 2 lžíce láku ze zelí. Zelí poté sceďte, nekrájejte a vložte ho do polévky. Povařte 15 minut.
- Klobásu nakrájejte na kolečka a po 15 minutách dejte do hrnce.
- Polévku poté vařte dalších 30 minut.
- Podle chuti osolte a opepřete.
DOPORUČENÍ
Při servírování dejte na talíř k polévce 1 lžičku zakysané smetany.