BOLOŇSKÁ OMÁČKA

Spousta z nás dělá k těstovinám směsi z mletého masa, ale už jste zkoušeli pravou boloňskou omáčku? Pokud ne, určitě neváhejte a vyzkoušejte ji. Jinou už poté dělat nebudete.

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

  • 500 g mletého hovězího masa (nebo mix)
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • řapíkatý celer (2 řapíky)
  • 1 větší mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 dcl červeného suchého vína
  • 140 g rajčatového pyré (protlaku)
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 dcl smetany
  • bazalka a oregano
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na malé kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje a zeleninu se slaninou osmažte. Až vám cibule zesklovatí prolisujte česnek, zamíchejte a přidejte maso. Maso smažte společně se zeleninou. Nezapomínejte ho míchat. Mělo by se vám postupně „rozdrobit“.
  3. Do hrnce vmíchejte rajčatové pyré a zalijte vínem. Nechte 2 minuty povařit.
  4. Poté vlijte vývar a vařte pod pokličkou 1 hodinu. Občas promíchejte. Po hodině pokličku sundejte a vařte ještě minimálně půl hodiny. Je potřeba z omáčky vyvařit vodu.
  5. Přidejte 2 dcl smetany, nasekanou bazalku a oregano, špetku pepře a podle chuti osolte.

DOPORUČENÍ

Pokud nemáte vývar, jako náhražku lze použít 1 kostku masoxu.

TIP: Omáčka se nejčastěji podává se špagetami a strouhaným sýrem.

DOBROU CHUŤ