Spousta z nás dělá k těstovinám směsi z mletého masa, ale už jste zkoušeli pravou boloňskou omáčku? Pokud ne, určitě neváhejte a vyzkoušejte ji. Jinou už poté dělat nebudete.
CO BUDETE POTŘEBOVAT?
- 500 g mletého hovězího masa (nebo mix)
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- řapíkatý celer (2 řapíky)
- 1 větší mrkev
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 dcl červeného suchého vína
- 140 g rajčatového pyré (protlaku)
- 0,5 l hovězího vývaru
- 2 dcl smetany
- bazalka a oregano
- sůl a pepř
POSTUP
- Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na malé kostičky.
- V hrnci rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje a zeleninu se slaninou osmažte. Až vám cibule zesklovatí prolisujte česnek, zamíchejte a přidejte maso. Maso smažte společně se zeleninou. Nezapomínejte ho míchat. Mělo by se vám postupně „rozdrobit“.
- Do hrnce vmíchejte rajčatové pyré a zalijte vínem. Nechte 2 minuty povařit.
- Poté vlijte vývar a vařte pod pokličkou 1 hodinu. Občas promíchejte. Po hodině pokličku sundejte a vařte ještě minimálně půl hodiny. Je potřeba z omáčky vyvařit vodu.
- Přidejte 2 dcl smetany, nasekanou bazalku a oregano, špetku pepře a podle chuti osolte.
DOPORUČENÍ
Pokud nemáte vývar, jako náhražku lze použít 1 kostku masoxu.
TIP: Omáčka se nejčastěji podává se špagetami a strouhaným sýrem.
DOBROU CHUŤ