Proč kupovat houskový knedlík, který vás zklame svou chutí, když si ho můžete udělat doma. Není vůbec těžký na přípravu a podle tohoto receptu ho zvládne i úplný začátečník.
BUDETE POTŘEBOVAT
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 houska
- špetka soli
- špetka cukru
- 1 hrnek vlažné vody + voda na vaření
- 25 g droždí (půl droždí)
POSTUP
- Do mísy, ve které budete zadělávat dejte hrnek polohrubé a hrnek hrubé mouky. K mouce přidejte špetku soli.
- Housku nakrájejte na malé kousky a přidejte do mísy.
- Rozmíchejte cukr s vlažnou vodou a přidejte droždí. Nechte vzejít kvásek (5 minut).
- Kvásek vlijte k mouce a zadělejte těsto. Pokud bude moc tuhé přidejte ještě čtvrt hrnku vody. Nechte 1 hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělte na dva bochánky a vyválejte knedlíky. Aby se vám těsto nelepilo, použijte polohrubou mouku. Nechte je volně ještě 10 minut kynou.
- Do většího hrnce vlijte 0,5 l vody a rozložte pařák. Na něj pak dejte utěrku, na kterou budete pokládat těsto. Utěrka by měla ležet na pařáku a její konce by měly viset z hrnce.
- Do takto připraveného hrnce vložte těsto, přehoďte přes něj konce utěrky a hrnec přiklopte pokličkou. Vařte na páře po dobu 20 minut.
DOPORUČENÍ
Uvařený knedlík musíte nechat vychladnout, aby šel dobře krájet. Pokud si chcete pochutnat na ještě vařicím knedlíku, použijte k jeho rozříznutí potravinářskou nit.
Na odměření surovin jsem použila 250 ml hrnek.
Z tohoto množství uděláte 2 knedlíky.
Pokud neumíte vařit na páře, není pro vás tento postup srozumitelný a raději by jste uvítali samostatný článek s fotografiemi, neváhejte mi napsat do komentáře. ↓↓↓
DOBROU CHUŤ