Zelná polévka s uzeným a klobásou

Zelná polévka je alternací k české zelňačce. Je jemnější a nedávají se do ní brambory. Uspějete s ní i u dětí.

SUROVINY

  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky červené papriky
  • 2 l vody
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce láku ze zelí
  • 200 g moravského uzeného
  • 1 čabajská klobása
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nahrubo nakrájejte a smažte ji, dokud nebude průhledná.
  2. Moravské uzené nakrájejte na menší kostky a přidejte k cibuli. Krátce smažte (1 minut).
  3. Cibuli a uzené zaprašte moukou, zamíchejte. Přidejte červenou papriku a ihned zalijte vodou. Přiveďte k varu.
  4. Do polévky přidejte 2 lžíce láku ze zelí. Zelí poté sceďte, nekrájejte a vložte ho do polévky. Povařte 15 minut.
  5. Klobásu nakrájejte na kolečka a po 15 minutách dejte do hrnce.
  6. Polévku poté vařte dalších 30 minut.
  7. Podle chuti osolte a opepřete.
Smetanu servírujte přímo na talíř.
(Tip na servírování)

DOPORUČENÍ

Při servírování dejte na talíř k polévce 1 lžičku zakysané smetany.